Лекција 2.: Производња и пренос електричне енергије

Електрична енергија се производи у електроенергетским постројењима (електранама) и помоћу електричне преносне мреже се преноси до електричних пријемника у нашим домовима и индустријским објектима.  Производња, пренос и дистрибуција електричне енергије чине електроенергетски систем једне државе:Електроенергетски систем

Производња електричне енергије је процес којим се друге врсте енергије трансформишу у електричну енергију. Електрична енергија се производи у електранама. Елекране се према почетном облику енергије деле на:

 • хидроелектране (енергију воде претварају у електричну енергију),
 • термоелектране (хемијску енергију горива  (угаљ, нафта, природни гас) претварају у електричну енергију),
 • нуклеарне или атомске електране (атомску енергију добијену цепањем језгра урана (процес познат као физија) претварају у електричну енергију),
 • соларне електране (енергију сунца претварају у електричну енергију),
 • вертоелектране или ваздушне електране (енергију ветра претварају у електричну енергију).

У електранама се струја производи помоћу генератора. Генератор је машина у којој се механичка енергија претвара у електричну енергију. Састоји се из:

 • статора (непокретни део чији је задатак да обезбеди магнетно поље) и
 • ротора (покретни део са намотајима жице који се креће кроз магнетно поље статора).

Намотаји ротора (који су од бакарне изоловане жице) окрећу се у магнетном пољу статора и у њима се ствара електрична струја. Да би генератор могао да производи електричну енергију, нешто мора да покреће његов ротор. За покретање ротора се користи турбина (ротациона машина коју покреће воде – водена турбина – или прегрејана водена пара (гас) – гасна турбина). Окретање турбине изазива окретање ротора.

У електранама се добија трофазни напон од 6 или 10 КV. Да би струја могла да се преноси на велике даљине без много губитака потребно је да се тај напон повиси на 380 КV, 220 КV или 110 КV у зависности од дањине на коју се преноси. Што је већа дањина преноса напон мора бити виши.

За повишавање (и снижавање) напона користи се уређај који се зове трансформатор (уређај који напон једне вредности претвара у напон друге вредности).

Трансформатор се састоји из:

 • примарног калема (примара) – на овај калем се доводи струја одређеног напона
 • магнетног  језгра – има задатак да обезбеди магнетно поље да би могла да се изврши трансформација напона
 • секундарног калема (секундара) – са овог калема се одводи струја промењеног напона.

Напомена: Калем и примара и секундара чине намотаји бакарне, лаком изоливане жице.

Ако трансформатор повишава напон зове се високонапонски трансформатор, а ако снижава напон онда је то нисконапонски трансформатор.

 Рекли смо да из електрана излази струја напона од 6 до 10 000 V. Након тога она се одводи до високонапонског трансформатора где се њен напон повишава на 110 000, 220 000 или 380 000 V. Затим се та струја преноси преносном мрежом коју чине далеководи до градова, села и индустријских објеката. Далековод се састоји од далеководних стубова, проводника (жица) и изолатора.

Струја се из далековода доводи до разводних (разделних) трансформаторских станица, где се смањује на 35 KV или 30 KV и даље се води до насеља. У насељима се такође налазе трансформатори у којима се напон снижава на 10 КV. Након тога одводи се до локалних трансформаторских станица у којима се врши последње снижавање напона на380 или 220 V. То је напон који одговара условима у којима раде електрични потрошачи (машине, уређаји и апарати) и он се користи у нашим домаћинствима. Преносна електрична мрежа од високонапонског трансформатора до последњег трансформатора се назива високонапонска преносна мрежа, а она од последњег трансформатора до зграда назива се нисконапонска електрична мрежа (мрежа ниског напона).Према начину извођења електричне мреже ниског напона могу бити:

 • ваздушне (надземне) – проводници се постављају изнад земље,
 • кабловске (подземне) – каблови (проводници) су вишеструко изоловани и добро заштишћени од влаге и механичког оштећења и постављају се у земљу.

Ако вам ово није довољан подсетник погледајте и презентацију која је коришћена на часу: Производња и пренос електричне енергије

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s